עילית קרב מגע

שיטת לחימה ישראלית להגנה עצמית

היתרונות החינוכיים לילדים ונוער שבהוראת אמנויות לחימה

הוראת אמנויות לחימה היא ערך ושליחות. אנחנו כמאמנים ומורים נוגעים בחייהם של התלמידים שלנו, מעצבים אותם ומשפיעים באופן ישיר על מסלול חייהם דרך הקניית ערכים וצורת חשיבה בלתי רגילה. אני חושב שדבר שמתאר בצורה הטובה ביותר את עשייתו ופועלנו הוא הציטוט של נלסון מנדלה : " החינוך הוא הנשק החזק ביותר שבו ניתן להשתמש כדי לשנות את העולם" "Education is the most powerful weapon which you can use to change the world." – Nelson Mandela

תרומה פיזית ובריאותית

אמנויות לחימה מציעות מגוון רחב של יתרונות לילדים ונוער, אשר תורמים לבריאותם הכללית ולפיתוח יכולות פיזיות ובריאותיות. ראשית, האימונים משפרים את הקואורדינציה והמוטוריקה של הילדים. תרגילים כגון תנועות מהירות, התקפות והגנות מחייבות את הגוף לתפקד בצורה מסונכרנת, דבר התורם רבות לפיתוח השליטה של הילדים בתנועותיהם ובשיווי המשקל שלהם. בנוסף על כך, תרגול אמנויות לחימה משפר את הגמישות ואת כוח השרירים, מה שעוזר במניעת פציעות ומסייע רבות בשמירה על גוף בריא. אימונים קבועים באמנויות לחימה משפרים את הכושר הגופני באופן כללי. הם מחזקים מערכות ביולוגיות כגון מערכת הלב ומערכת הנשימה, אימונים קבועים משפרים את סבולת לב הריאה ואת היכולת האתלטית של הילדים. שגרת אימונים קבועה מסייעת גם בשמירה על משקל תקין ומפחיתה את הסיכון להשמנת יתר ולמחלות הנלוות מתופעה זו. מוכח כי ילדים שמתאמנים באמנויות לחימה מפחיתים את זמן הישיבה מול מסכים ונשארים פעילים יותר, מה שמשפר את בריאותם לטווח הארוך באופן משמעותי ומקנה הרגלים טובים עבורם כאנשים בוגרים. יתרון משמעותי נוסף הוא הקניית כלים להגנה עצמית. בעולמנו המודרני, עולם שבו ילדים עלולים להיתקל במצבי לחץ או בריונות כמעט באופן יומיומי, ידיעת אמנויות לחימה והגנה עצמית יכולה לחזק את תחושת הביטחון העצמי שלהם באופן משמעותי, דבר אשר יתן להם חופש החלטה טוב יותר ויחזק את היכולת שלהם ליצר קשרים חברתיים טובים יותר. ההבנה כיצד להתמודד עם איומים פיזיים יכולה להפחית חרדות וליצור ביטחון עצמי מוגבר. עם זאת, לצד היכולת להגן על עצמם, הילדים לומדים גם כי כוח פיזי צריך להיות מופעל רק כמוצא אחרון, וכי שליטה עצמית חשובה לא פחות מהיכולת הפיזית. ההשלכות של תרגול קבוע על היכולות הגופניות מובאות בדבריו של ריצ'ארד מארסינקו "דיק", אשר היה קומנדר (סגן אלוף) בצי האמריקאי והקים את "צוות 6" המפורסם של אריות הים של צבא ארה"ב : " ככל שתזיע יותר באימונים, כך תדמם פחות בקרב " "The more you sweat in training, the less you bleed in battle." – Richard "Dick" Marcinko

פיתוח יכולות מנטליות וקוגניטיביות

מעבר לתועלות הגופניות שציינתי מעלה, תרגול קבוע באמנויות לחימה תורם רבות גם לפיתוח יכולות נפשיות וקוגניטיביות אצל ילדים ונוער. אחד היתרונות הבולטים ביותר הוא שיפור הריכוז והמיקוד. במהלך האימונים, על הילדים להתרכז בהנחיות המדריך, לשים לב לפרטים קטנים ולבצע תנועות מדויקות. תרגול זה מחזק את יכולת הריכוז שלהם גם בתחומים אחרים כמו לימודים ושיעורי בית. לדוגמה, ילדים המתאמנים בקראטה מתרגלים קאטות (סדרות תנועות מובנות), דבר הדורש ריכוז וזיכרון רב או בשיטות קרב מגע, הילדים נדרשים לבצע תרגיל הגנה מסויים הבנוי על מספר תתי-תנועות שמרכיבות יחד את התרגיל השלם. בנוסף, אמנויות לחימה מקנות משמעת עצמית ואחריות אישית. כל תלמיד יודע שעליו להגיע לאימונים בזמן, לבצע תרגילים מסוימים ולהתקדם לפי קצב מובנה. ההתמדה והמשמעת הנדרשים לשיפור ברמה האישית מתורגמים גם להיבטים אחרים בחיים, כמו ניהול זמנים ולמידה עצמאית.

ערכים חינוכיים באמנויות לחימה

אמנויות לחימה אינן רק טכניקות לפעילות פיזית, אלא הן גם כלי לחינוך לערכים ולפיתוח האישיות של כל אחד מהתלמידים והמורים. אחת התועלות המשמעותיות ביותר היא הטמעת ערכים כמו כבוד ומשמעת. כבר מהאימון הראשון, ילדים לומדים שעליהם לכבד את המדריך ואת חבריהם לאימונים. תרבות הכבוד באמנויות לחימה מחנכת ילדים להיות אדיבים וסובלניים, הן במסגרת האימונים והן מחוץ להם. שכן, מרבית המתאמנים באמנויות לחימה, לא עושים את זה אך ורק לטובת ידע מעשי בהגנה עצמית אל בשיפור וחיזוק האופי שלהם. גיצ'ין פונאקושי, מייסד קראטה השוטוקאן וידוע כ"אבי הקראטה" אמר "המטרה העליונה של הקראטה אינה בניצחון או בתבוסה, אלא בשיפור אופיו של המתרגל" "The ultimate aim of karate lies not in victory nor defeat, but in the perfection of the character of its participants." – Gichin Funakoshi ערך נוסף הוא שליטה עצמית ואחריות אישית. ילדים לומדים שלא כל מצב דורש תגובה מיידית ושלעיתים עדיף לחשוב לפני שפועלים. באמצעות תרגול קבוע באמנויות לחימה, הם רוכשים הרגלים של שליטה ברגשות ובתגובותיהם. אנו כמורים העוסקים בהוראת אמנויות לחימה מחנכים את חניכנו שאדם אשר מכבד את מאמציו יכבד את עצמו. ואדם שמכבד את עצמו מגיע לרמת משמעת עצמית גבוהה מאוד.

השפעות חברתיות וחינוכיות

השתתפות קבועה במסגרות אמנויות לחימה תורמות באופן משמעותי לחיזוק היכולות החברתיות והחינוכיות של ילדים ונוער. באימונים, ילדים עובדים יחד עם אחרים, בין אם בקרבות אימון ובין אם בשיתופי פעולה בתרגולים קבוצתיים. זה מלמד אותם כיצד לשתף פעולה, לתקשר עם ילדים אחרים, שחושבים אחרת מהם, נראים שונה מאד, מגיעים מרקע אחר מהם – דבר אשר עוזר להם להבין את חשיבות עבודת הצוות, שיתופי הפעולה ופתיחות וקבלת האחר. מעבר לכך, אמנויות לחימה מספקות לילדים מסגרת ברורה עם כללים ברורים. כל ילד יודע מהן הציפיות ממנו וכיצד עליו לנהוג. הדבר מעניק תחושת יציבות ומקנה ערכים של אחריות אישית והתמדה. ילדים לומדים כי תהליך הלמידה דורש סבלנות וכי ההתקדמות מושגת דרך השקעה ועבודה קשה. בנוסף, ילדים שמתאמנים באמנויות לחימה מפתחים ביטחון עצמי גבוה יותר, מה שעוזר להם להתמודד עם מצבי לחץ, חרדה או פחד חברתי. הערכים שהתלמידים פועלים לפיהם מחייבים אותם להתמיד באימונים וכך לשפר את עצמם באופן אישי, דבר אשר מעניק להם תחושת הצלחה ברמה המיידית של האימונים. דבר זה מחלחל גם להיבטים אחרים בחיים, כמו לימודים ומערכות יחסים עם בני גילם. השתתפות באימוני אמנויות לחימה גם מעודדת סבלנות וקבלת השונה. באימונים פוגשים הילדים בני נוער ממגוון רקעים, לומדים לעבוד יחד ומפתחים כבוד הדדי. כך נוצרת סביבת למידה מגוונת שבה לומדים הילדים כיצד לתקשר עם אנשים שונים מהם ולבנות קשרים חברתיים חיוביים.

סיכום

אמנויות לחימה מציעות שילוב ייחודי של יתרונות פיזיים, נפשיים רגשיים, חברתיים וחינוכיים. הן משפרות את הכושר הגופני, מפתחות חוסן נפשי ומשמעת בקרב הילדים. פעילות קבוע בתחום אמנויות הלחימה מטמיעה ערכים חינוכיים חשובים כמו כבוד ושליטה עצמית. בנוסף, הן תורמות לשיפור התקשורת החברתית של הילדים ומסייעות להם להתמודד עם מצבי לחץ ובריונות.

מאמר מאת גראנד מאסטר דר' מתן בוכנר – המאמן הראשי ומייסד שיטת הלחימה עילית קרב מגע

צרו קשר בווטסאפ