עילית קרב מגע

שיטת לחימה ישראלית להגנה עצמית

עקרונות תורת האימון בענפי אמנויות הלחימה

עקרונות תורת האימון בענפי אמנויות הלחימה
תורת האימון היא נושא מרכזי בהכשרת מדריכי אמנויות לחימה. תורת האימון משלבת ידע במדעי גוף האדם, עקרונות פיזיולוגיים, פסיכולוגיים, פיזיקליים וטכניים. תורת האימון עוסקת בבנייתן מערכי אימון נכונים, בפיתוח היכולות הפיזיות והמנטליות של התלמיד, ובמתן הכלים להדרכה יעילה של כלל התלמידים ברמות שונות. מדריך אמנויות לחימה מקצועי חייב לשלוט בתורה זו ולדעת כיצד להתאים אותה לכל חניך על פי רמתו האישית.
נושא תורת האימון בענפי אמנויות לחימה אינו מתייחס אך ורק לפיתוח כישורים פיזיים אצל המתאמן, אלא הוא כולל בתוכו את כל התחומים הנוספים אשר משפיעים על חייו של הלוחם בהתהוות.

באופן שונה משמעותית ממרבית ענפי ספורט אחרים, בהן האימון עוסק בעיקר בתהליך פיתוח כישורים טכניים או סיבולת פיזית, בענפי אמנויות הלחימה יש צורך משמעותי קריטי לפתח גם את נושא האיתנות המנטליות של הלוחם.

תהליך זה כולל את פיתוח היכולת של הלוחם להפעיל טכניקות קרב או תנועות מכניות ביעילות, פיתוח ושיפור איתנות מנטלית, יכולת קבלת החלטות תחת לחץ במצבי חירום ומצוקה, ושיפור הסיבולת והעמידות הגופנית לשם הצלחה בעימותים פיזיים ידועים מראש (כתחרויות) או מפתיעים כגון התקפה פתאומית ברחוב.
תורת האימון בנויה כך שכל החלקים המרכיבים אותה משתלבים ומתסנכרנים יחד לכדי יצירת מתאמן שהוא לוחם איכותי, מוכשר, ומוכן לכל תרחיש בכל זמן. כל זאת, תוך כדי שמירה מוקפדת על רווחתו הבריאותית והנפשית של הלוחם לאורך זמן, עם דגש על מניעת פציעות ושיפור מתמיד.

חשיבות תפקיד מדריך אמנויות הלחימה

מדריך אמנויות לחימה אינו רק "מעביר" ידע טכני בשעור אלא משמש גם כ"מגדל אור" ומודל לחיקוי עבור תלמידיו. על המדריך להקנות ערכים של משמעת, התמדה, נחישות, כבוד והגינות לכל חניכיו ולמשמש עבורם כדוגמה אישית.

העקרונות המובילים בתורת האימון

  1. עקרון ההדרגתיות – פיתוח מיומנויות טכניות קרביות חייב להיעשות בשלבים הדרגתיים, תוך כדי העלאת העומס בצורה מבוקרת ובהתאם ליכולותיו האישיים של החניך. עיקרון זה יאפשר שיפור עקבי תוך כדי מניעת פציעות אצל החניך.
  2. עקרון הייחודיות הענפית – לכל ענף לחימה יש את התנועות, טכניקות ותבניות הקרב האופייניות לסגנון הנלמד. לדוגמה, מתאמני ג'ודו יתרכזו בהטלות ואחיזות, בעוד שמתאמני הקרב המגע יעסקו בהתמודדות מול איומים מציאותיים כגון איומים על ידי סכין, אקדח או ריבוי תוקפים.
  3. עקרון החזרתיות – התרגול המתמשך של הטכניקות דרוש על מנת לייצר זיכרון שרירי ושיפור המיומנויות האישיות של התלמיד. ככל שהחניך יחזור על התנועות הבסיסיות כך הוא מייעל אותן.
  4. עקרון ההתאמה האישית – התאמת תוכניות האימון לכל חניך בהתאמה ליכולותיו, גילו ורמתו ואף בהתייחס למוגבלות פיזית כזאת או אחרת. לדוגמה: ילדים יתאמנו בקצב שונה ממבוגרים, ותוכנית אימונים לחברי נבחרת תהיה שונה משל חובבנים.
  5. עקרון המנוחה והשיקום – שילוב של זמני מנוחה בין אימונים הוא קדוש. עקרון זה יאפשר שיפור ההתאוששות משמעותית וכך נמנע מפציעות. כחלק בלתי נפרד בערון זה יש לתת דגש גם על תזונה נכונה ושינה מספקת.

התאמת האימון למתאמנים

מדריכי אמנויות הלחימה נדרשים להתאים את האימון הענפי לפי מספר קריטריונים:

  1. גיל ורמה – ילדים, נוער ובוגרים, נשים בלבד, אנשי צבא ומשטרה ועוד ידרשו גישות אימון שונות.
  2. יעדי החניך המתאמן – יש להבדיל בין חניכים המעוניינים בפיתוח יכולות לחימה לעומת אלו אשר הגיעו לאימונים על מנת לשפר את הכושר הכללי ואף להיות חלק ממעגל חברתי.
  3. מצב נפשי – חניכים עם פחדים או חסמים פסיכולוגיים זקוקים לגישה מותאמת אישית. יש לשים דגש על פיתוח החוסן הנפשי בצורה נכונה ובמקרים מיוחדים אף להיעזר באיש מקצוע.

תהליך ההכנה הגופנית של הלוחם

האימון הגופני של המתאמן הוא אבן יסוד חשובה בענפי אמנויות הלחימה. הפיתוח הפיזי של המתאמן לא רק מעניק ללוחם את הכושר הגופני לביצוע הטכניקות בצורה יעילה, אלא גם תורם לבניית יכולת איתנה לעמוד תחת לחץ, מצבים סכנה אינטנסיביים וקרב ממושך.

סיבולת לב-ריאה וכוח גופני

תהליך אימון הלוחם חייב לכלול חיזוק ופיתוח של סיבולת הלב-ריאה של המתאמן, וזאת על מנת להכין את הלוחם לקרב ממושך, בין אם תחרותי ובין אם בסיטואציה של סכנת חיים.
נושא סיבולת לב-ריאה קריטי להצלחת הלוחם בקרב משום שקרב ממושך עשוי להוביל לעייפות שיכולה לפגוע ביכולת הריכוז והביצועים הפיזיים שלו. לוחם שמקפיד מאמן את גופו בצורה המתאימה יסבול פחות מעייפות וישמור על רמת ביצועים גבוהה גם בסיטואציות קשות.
בנוסף למרכיב הסיבולת לב ריאה, גם כוח גופני הוא מרכיב מרכזי וחשוב. לכל ענף אמנות לחימה יש דרישות גופניות שונות המותאמות לטכניקות שלה ולפילוסופיה אותה מייצגת. חשוב להבין אילו קבוצות שרירים יש לחזק בעבודה השוטפת של המתאמן על מנת להכין את המתאמן למוכנות מרבית.
לדוגמה, בקרב מגע נדרשת עמידות רבה של שרירי הליבה והגפיים התחתונות, בעוד שבענפים כמו ג'ודו או ג'ו-ג'יטסו יש דרישה מוגברת של גמישות ויכולת משחק רבה עם מפרקי הגוף במצבים שונים. העבודה על כוח שרירים לא רק שומרת על יכולת תפקוד גבוהה, אלא גם מונעת פציעות בקרב המתאמנים.

גמישות ושיווי משקל

היכולת של הלוחם לשמור על גמישות ושיווי המשקל היא הכרחית ואף קריטית להצלחתו בכלל באמנויות הלחימה משום שכל תנועה בענפי אומניות הלחימה כוללת שילוב של שיווי משקל, תיאום בין מוח לשריר ושילוב מערכות שונות בגוף אדם. הגמישות מאפשרת טווח תנועה רחב, שיכול להקל על ביצוע טכניקות, למנוע פציעות ואפילו להקשות על היריב בקרב.
שיווי המשקל הוא לא רק תוצאה של כוח גופני, אלא גם של מודעות גופנית כללית הבן המנטלי המשכללת טכניקות שליטה מחשבתית במצבים מאתגרים.

שליטה בטכניקות הדרושות

היבט חשוב נוסף בתורת האימון הוא החלק הטכני. תורת האימון עוסקת לא רק בלמידת טכניקות קרב או הגנה עצמית ספציפיות, אלא גם בהבנה מעמיקה כיצד להפוך אותן לתנועות אוטומטיות ורפלקסיביות במהלך הקרב.

חזרה בלתי מפסקת על טכניקות בסיסיות

החזרה על טכניקות בסיסיות היא אחת השיטות החשובות ביותר לאימון ושיפור הטכניקה הקרבית של הלוחם. כל תנועה, כל טכניקה, מכל אמנות לחימה אשר תהה, דורשת חזרות רבות על כל התנועות הבסיסיות על מנת שיוטמעו באופן אוטומטי במוחו וגופו של הלוחם ויהיו טבעיות עבורו בזמן הקרב. ככל שהלוחם מבצע את הטכניקות במספר חזרות רב, הוא מגדיל את היכולת שלו לבצע את התנועות במהירות, ביעילות ובטבעיות.

הבנת אסטרטגיית קרב

ביצוע הטכניקות בצורה נכונה על ידי הלוחם אינו מספיק. הלוחם חייב להבין את המשמעות של כל תנועה וטכניקה ובכך מנתקת את המחשבה מקבעון תנועתי ומאפשר לעצמו יכולת תגובה ואלתור לכל מצב משתנה. חלק גדול מההצלחה מגיעה מהבנת היתרונות והחסרונות של טכניקות שונות במהלך קרב. לדוגמה, מהו התזמון בו כדאי לבצע התקפה ולא הגנה? מתי לשנות מיקום במרחב, מתי לבצע הונאה מכוונת ומתי כדאי לקחת סיכון כדי להשיג יתרון?

אימון מנטלי וחיזוק עמידות נפשית

המרכיב הנפשי חשוב מאוד להצלחת הלוחם בקרב אמיתי. במצבי חירום ואף בקרבות תחרותיים כמות הטכניקות ומספר השנים בהן הלוחם מתאמן לא משנות כלל אם הוא לא מסוגל להתמודד עם הלחץ הנפשי, הפחד, וההחלטות המהירות שנדרשות במצבים דחק.

הכנה הנפשית של המתאמן

היכולת של לוחם להתמודד עם אתגרים נפשיים היא בסופו של דבר תכריע את הקרב. השפעתם של הפחד או חוסר הביטחון העצמי יכולה לגרום להפסד בקרב גם אם הלוחם מבצע את הטכניקות בצורה מושלמת. ההכנה הנפשית צריכה לכלול עבודה על פחד, דאגות ואי-ודאות במצבי קיצון והיא חיונית על מנת שהלוחם ישמור על תפקוד תחת לחץ.
תרגול סימולציות של מצבים מדמי מציאות או סימולציות קרב, יאפשרו ללוחם להיות מוכן למבחן החשוב בחייו והוא הקרב בעיתוי האמיתי, כאשר הלוחם עצמו מתמודד מול יריב אמיתי ולא רק חבר לאימונים.

פיתוח יציבות וחוזק נפשי

פיתוח יציבות וחוזק נפשי בקרב המתאמן כולל גם את יכולת קבלת ההחלטות הקריטיות תחת לחץ במצבים מסכני חיים. כל לוחם צריך לדעת איך להישאר ממוקד ולנקות את המחשבות מכל גורם מסיח גם כאשר כל מה שסובב אותו נראית כאוס מוחלט. החוזק והיציבות הנפשית של הלוחם תאפשר לו לנצח גם כאשר הסביבה מלאה בגירויים והוא עצמו "סוחב" מטענים רגשיים כאלה או אחרים מחייו הפרטיים.

 

לסיכום אומר שתורת האימון בענפי אמנויות הלחימה היא תהליך ארוך ומקיף המחייב שילוב בין האלמנטים הפיזים, הטכנים והנפשיים. המתאמן צריך להבין שלא מדובר אך ורק בהשגת יכולות גופניות, אלא בתהליך מקיף שמנחה אותו מיומו הראשון כתלמיד מתחיל ועד לקרב האמיתי במועד הבלתי ידוע. כל אימון צריך להיות מתוכנן בקפידה ולהיות ממוקד ביעדים ספציפיים, תוך מתן תשומת לב לפרטים הקטנים שמובילים להצלחה ארוכת טווח.
תורת האימון מהווה את הבסיס האיתן להצלחתם המשותפת מדריכי אמנויות לחימה ותלמידיהם. השילוב של עקרונות אימון הנכונים עם הבנה במדעי הגוף ושיטות הדרכה מתקדמות תתרום ליצירת מדריכים איכותיים היכולים לפתח דור חדש של לוחמים ומאמנים מקצועיים.

מאמר מאת גראנד מאסטר דר' מתן בוכנר – המאמן הראשי ומייסד שיטת הלחימה עילית קרב מגע

צרו קשר בווטסאפ